sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Let me take you down, cause I'm going to Strawberry fields

Manchesterin ja Liverpoolin välinen matka bussilla kestää noin tunnin, mutta silti sain aikaiseksi mennä sinne vasta nyt, kun vaihto alkaa olla lopuillaan. Oletin jotenkin, että kaupunki olisi ruma ja täynnä vanhoja teollisuusrakennuksia. Mutta no, löysin Helsingin. Tai ainakin jotkut rakennukset muistuttivat minua Helsingistä. Tykästyin Liverpooliin todella paljon paljon enemmän kuin olin olettanut. 

DSCN2950

DSCN2947

DSCN2944

Ja niin, se oli meren rannalla <3
DSCN2960

Aavetalo. Minua jaksaa hämmentää se, että keskellä kaupunkia, yleisesti kauniiden ja siistien talojen rinnalla, on yhtäkkiä tällaisia röntsähtäneitä, ikkunattomia aavetaloja. 
DSCN3073

Ja kukapa menisi Liverpooliin ajattelematta The Beatlesia. Päivän pääkohde oli vierailla The Beatles Story museossa, jossa yhtyeen tarina oli kuvattu hyvin vaikuttavalla tavalla. Museon huoneet oli sisustettu muistuttamaan aina tilanteeseen sopivaa ympäristöä, esimerkiksi Cavern clubia, sanomalehtitaloa, levykauppaa ja sukellusvenettä. Beatles Storyn seuraaminen oli helppoa, koska jokainen vierailija sai oman äänilaitteen kuulokkeineen, josta sitten piti painaa nappia ja selkeästi ääntävä nainen selosti miten mikäkin juttu liittyi Beatlesiin ja miten bändin ura eteni. Vaikka nainen puhui selkeästi, oma keskittymiseni herpaantui useampaan kertaan ja ehyen kokonaiskuvan rakentaminen jäi ehkä vähän puolitiehen. Toisaalta, kun luin jälkeenpäin juttua suomeksi Wikipediasta, tajusin kuitenkin ymmärtäneeni pääpiirteet kohtalaisen hyvin.

DSCN2996

DSCN2971

John Lennonin rillit
DSCN2978

Mutta mutta. Jopa museota enemmän odotin Magical Mystery Touria. Noin 16 puntaa maksaneella lipulla pääsi bussiin, joka kierrätti 'beatlespyhiinvaeltajat' kaikille oleellisille paikoille Liverpoolissa. Tämän kierroksen opas oli todella asiantunteva, mutta papatti sellaista kyytiä, että aika paljon livahti ohi korvien.... Mutta kyllä nyt suurimman osan kohteista kuitenki tajusin. 

Tässä Ringo Starrin synnyinkotikatu. Yhtään en tajunnut mikä ovi se noista muka olisi ollut.
DSCN2999

Penny Lanella käyminen tuntui jotenkin tosi suurelta jutulta. Vaikka en varmaan puoliakaan tajunnut, mitä paikkoja opas tuolta alueelta mainitsi (se selosti samaan aikaan paikkoja, joita mainitaan siinä biisissä ja sit niitä paikkoja, jotka liittyi oikeisiin beatleihin. Esim John Lennonin synnyinkoti oli vissiin tuossa huudeilla ja alakoulu, mutta arvatkaapa tajusinko missä...) niin se oli silti taianomainen hetki. Ja se katu oli ihana, just sellainen kiva lähiökatu, jonne voi kuvitella ihmisten kaipaavan.
DSCN3004

"There beneath the blue suburban skies"
DSCN3001


Tämän sentään tajusin; biisissä mainittu barber

"Penny Lane there is a barber showing photographs
Of every head he's had the pleasure to have known"
DSCN3012

Toinen paikka, joka liittyi lyriikoihin oli tietysti Strawberry field. Se on siis oikeasti pelastusarmeijan lastenkodin nimi. Johnilla oli lapsena tapana käydä leikkimässä tuolla puutarhassa.
DSCN3037

Tässä John Lennonin koti vuosina 1945-1963
DSCN3042

Kierros päättyi The Cavern clubille.
DSCN3061

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti